18 Haziran 2017 Pazar

Akıllı Kontrat(Smart Contrat) Nedir?




Blockchain teknolojisi üzerinde kurulan Ethereum dünyasının getirdiği en önemli yenilik akıllı kontrat kavramıdır. Akıllı kontrat kavramını Vitalik Buterin'in[1] makalesinde anlattığı biçimiyle aktarmaya çalışalım.

Akıllı kontrat, merkezi olmayan otomatize bir yapıda, iki veya daha çok tarafın ortaya konan dijital varlıkları, belirli kurallar doğrultusunda, yeniden paylaşmasıdır. Örneğin, istediğiniz bir web sitesini bir web geliştiriciyle tüm şartlarda anlaşarak bir akıllı kontrat üzerinden belirli bir sürede tasarlatabilirsiniz. Bu örnekte kontrat, sınırlı bir süreyle iki taraf arasında anlaşılan bir akittir ve akıllı bir kontrattır. Akıllı kontratlar belirli bir zamanla sınırlanabileceği gibi, sınırsız süreli de geçerli olabilirler. Süre sınırlı kontratlar dolayısıyla taraf sayısını da sınırlayacağından akıllı kontrat sayılırlar.

Öte yandan akıllı kontratlar belirli bir zamanla sınırlanabileceği gibi, sınırsız süreli de geçerli olabilirler. Kontrata dahil olan taraflar aynı anda sınırlı sayıda veya sınırsız sayıda olabilirler. Ancak burada bir muğlaklık baş gösterir. Kontratın bir tarafının sınırlı sayıda diğer tarafınınsa sınırsız sayıda olduğu kontratlar için durum nedir? Kontratın sadece parasal çıkar sağlamaya çalışan(üretici) tarafı sınırlı sayıda olabilir mi? Buterin'in iddiası şu ki; bir kontratta eğer sadece sınırlı sayıda olan taraf, hizmet almaya çalışan müşteri tarafıysa bu bir  akıllı kontrattır. Ancak sadece ürün ve hizmet satmaya çalışan, kar etmeye çalışan taraf sınırlıysa, bu bir akıllı kontrat olamaz.

[1] https://blog.ethereum.org/2014/05/06/daos-dacs-das-and-more-an-incomplete-terminology-guide/

1 yorum:

  1. Exchange ethereum to paypal instantly

    ethereumpro.net best website to exchange your ethereum to paypal and other currencies.there are many websites are working but this is the
    best website.highly trusted site and have thousands of satisfied customers

    https://www.ethereumpro.net/

    YanıtlaSil

Ethereum'un Temel Konseptleri: Hesap, İşlem, Gaz ve Blok Gaz Limiti

Bu makalenin İngilizce orijinalini  buradan   da okuyabilirsiniz? Biz elimizden geldiğince Türkçe’ye çevirmeye çalıştık. Bu makale, ...